Zie jij jouw zombie?

“Dat is jouw zombie” zei ik. “Mijn wát..? Ik heb gewoon een vakantie geboekt, hoor!” Eva reageerde lichtelijk gepikeerd. “Je zombie. Elke keer als jij merkt dat het lastig wordt boek jij een vakantie. In mijn werk noem dit gedrag je zombie.” En ineens zag Eva het ook.

Eva is een opgewekte en zelfstandige vrouw van 45. Sinds een paar jaar gescheiden en moeder van 2 meiden. Ze heeft een fulltime baan, gaat 3x in de week naar de sportschool voor een zumba les en heeft een druk sociaal leven. Eva weet wat ze wil en streeft haar doelen na: een goed inkomen en een koophuis waarin een goede sfeer hangt. Om dat voor elkaar te krijgen heeft ze geen partner nodig. De mensen in haar dorp bewonderen haar om de kracht die ze uitstraalt. Die Eva, die heeft alles voor mekaar!

Vluchtgedrag

Maar wie goed kijkt ziet een heel andere Eva. Een Eva die zich vrolijker voordoet dan zij zich van binnen voelt. Die zich verveelt op haar werk, waar ze geen enkele uitdaging heeft. In de sportschool over haar grenzen gaat, omdat ze al doodop is voor de zumba les is begonnen. Uit alle macht afspraken maakt met familie, vriendinnen en kennissen om maar niet alleen te hoeven zijn als haar meiden bij hun vader en zijn nieuwe vrouw zijn. En door haar volle dagen vaak net iets te makkelijk en ongezond eet, waardoor ze zich niet fit voelt.

Ze heeft regelmatig hoofdpijn of buikpijn en voelt zich al een aantal weken wat grieperig. Ze moest laatst midden in de nacht door een vriendin naar de huisartsenpost gebracht worden, omdat ze hevig begon te hyperventileren door haar gepieker. En ook de Candida laat van zich horen met een irritante hoest en elke maand een vaginale infectie. Ze kreeg er van haar huisarts antibiotica voor. Het blijft een worsteling ervan af te komen…

Diep in haar hart voelt ze zich onzeker, er alleen voor staan en ongelukkig. Ze rookt weer na gestopt te zijn en drinkt meer wijn dan goed voor haar is. Regelmatig boekt ze een vakantie of lang weekend weg met haar meiden om ‘er even lekker tussenuit te zijn’.  Maar nu ziet ze haar zombie: ze vlucht voor de werkelijkheid. Dan is het er even niet. Want wat is het lastig je emoties te (h)erkennen en gewoontes te veranderen!

Iedereen heeft een zombie

Iedereen heeft verslavend zombiegedrag in zich. Je vlucht voor iets, je verstopt je voor emoties of verdooft jezelf zodra het spannend wordt. Dan neem je toch weer een glas wijn op de doordeweekse avond. Plof je met een pak koek op de bank als je een middag alleen thuis bent. Koop je een nieuwe trui terwijl de lades van je kledingkast nu al niet meer dicht kunnen. Of boek je de zoveelste vakantie als laatste redmiddel om te ontspannen.

Zombiejacht

Om je écht beter te voelen heb je iets anders nodig. Als je ziet wanneer jouw zombiegedrag de kop op steekt en daar naar durft te kijken, kun je je pas lekker in je vel gaan voelen. Dat merkte Eva ook.

Samen gingen we op zombiejacht en Eva leerde zacht te zijn voor zichzelf, in plaats van zich te verdoven met wijn drinken en vakanties boeken. Ze leerde te luisteren naar haar energie en sloeg vaker een zumba les over.

Ze ging grenzen stellen en vertelde haar werkgever wat ze het liefste zou doen. Waardoor ze andere taken kreeg en nu met meer zin naar haar werk gaat. Maar de belangrijkste les was: naar zichzelf kijken. Waardoor ze kon toegeven dat ze niet alleen durfde te zijn en nog veel teleurstelling voelde over haar mislukte huwelijk.

Nu ze het anders en zachter doet voelt ze zich stukken beter. De hoofdpijn en buikpijn zijn weg en sinds Eva elke dag tijd maakt voor een gezonde maaltijd heeft ze geen vaginale Candida-infecties meer gehad. En de vakantie? Die boekt ze 1x per jaar om van te genieten. En niet meer om te vluchten.

Herken jij ook een zombie in jezelf?

Ik help je bij het ontdekken wat je werkelijk nodig hebt. Tijdens een Candidagesprek bespreken we samen hoe ik je kan helpen jouw zombie te verjagen. Dit gesprek is alleen voor mensen die niet langer willen vluchten voor de werkelijkheid.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *